In ciuda opiniei publice și a tendinței din partea comercianților de Mașini Unelte CNC de a promova echipamente ultra-performante la un preț ridicat, capacitățile și implicit performanța unui centru de prelucrare va fi întotdeauna limitata de performanța sculei de prelucrare și a regimului de așchiere ales.

Deși noțiunea de Frezare / Masinare de Înaltă Performanta sau HPM (High Performance Machining) nu este una noua având în vedere ca primele sisteme de acest gen au apărut pe la începutul anilor ’90, însă datorita prețului inițial prohibitiv, aceste sisteme au apărut relativ de curând în zona de Est a Europei, după anul 2000.

La prima vedere propunerea introducerii Frezării de Viteza Înaltă sau HSM (High Speed Milling) suna foarte tentant: reducerea timpului de prelucrare cu 30 pana la 80%.
Hmm… Suna foarte bine. Oare de ce nu aplica acest sistem toate companiile din Romania?

Mai ales în ziua de azi, când exista atât scule monobloc cât și scule indexabile proiectate exclusiv pentru Frezarea de Viteză Înaltă HSM, de ce atâta ezitare?
La urma urmei totul se rezuma la alegerea portsculei, cuțitului, inserției și echipamentului numeric potrivit.

Ti-am pregătit o lista cu o serie de reguli de bază, care sa te ajute sa implementezi în siguranță și în mod profitabil acest tip de prelucrare.

14 reguli de bază pentru Frezare de Înaltă Performanță

1. Folosește inserții potrivite fiecărui tip de operație în parte, atât pentru degroșare, semi-finisare cât și pentru finisare

2. Alege scule cât mai robuste și rigide. De regula frezele de carbură oferă cea mai buna rigiditate. De evitat sculele de tip HSS!

3. Alege scule cu coada groasă, supradimensionată, mai ales în cazul diametrelor mici.

4. Sunt de preferat sculele scurte, evită utilizarea sculelor prea lungi. Extensia sculei este raportată direct la amplitudinea vibrațiilor generate.

5. Simetrie precisă. Este esențială utilizarea sculelor calibrate, centrate perfect. Chiar și adăugarea unui abțibild pe coada sculei poate provoca descentrarea acesteia.

6. Corpul cuțitului trebuie proiectat în asa fel încât să avantajeze degajarea șpanului.

7. Se utilizează de preferat scule cu răcire interioară indiferent că răcirea se realizează cu emulsie sau aer.

8. Utilizarea inserțiilor și tampoanelor de inserții de Înaltă Precizie este un factor Imperativ. Ansamblul Corp + tampon + Inserție + Șurub după fixare trebuie sa aibă o abatere mai mică de 10 microni!

9. De regula inserțiile produse din substraturi de tip MicroGrain oferă rigiditate și durabilitate maximă.

10. Inserțiile cu muchii de taiere consolidat asigura o mai mare siguranță și stabilitate

11. Pentru minimizarea vibrațiilor, pe cât posibil alegeți inserții cu muchii scurte.

12. Uzura inserțiilor este o continua problemă, în orice tip de prelucrare. Se recomanda inserții cu strat protector împotriva căldurii intense, precum coperirea cu aliaj de titan și nitrura de (TiAlN).

13. A nu se depăși valoarea admisibilă a turației pentru cuțitul utilizat! Depășirea acestei valori poate produce rezultate imprevizibile.

14. Acest proces necesita portscule dedicate Mașinării de Înaltă Performanta, scopul lor fiind fixarea ferma și auto-centrarea sculei, eliminarea oricărui joc și abaterilor de la axa de rotire. Lucruri care sunt mai ușor de zis decât de făcut la turații de peste 10.000 rot/min.

Pentru a afla mai multe detalii despre acest tip de prelucrare te invit la Cursul de Programare CNC pentru Operatori unde vom aborda atât acest subiect cât și alte tehnici de creștere a randamentului procesului de prelucrare pe mașini unelte CNC.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *