5 Mituri și Idei Preconcepute despre CNC-uri
De cele mai multe ori managerii care ajung sa lucreze în companii de producție unde se exploatează avantajele oferite de către Centre de Prelucrare CNC își încep cariera în alte domenii.
Deși acest fapt pezintă un avantaj enorm precum utilizarea unui mod de gândire ieșit din tipar în soluționarea problemelor, deasemenea poate provoca dificultăți datorită faptului că managerii cu experiență limitată în producție deseori nu înțeleg ce se întâmplă de fapt pe platforma de producție.
La început mai ales nu au o vedere de ansamblu asupra elementelor din fluxul tehnologic.
Mai jos va prezint o lista cu 5 dintre cele mai des întâlnite idei preconcepute care provoacă situații tensionate intre management și angajații din producție.
Mitul 1: Oricine poate lucra pe un CNC
Probabil cel mai stupefiant mit în acest articol și cel mai des întâlnit. Mai ales când se cunoaște foarte bine că cele mai bune firme de producție au operatori cu experiență extensivă în operare și programare CNC.
Deși exista aplicații care s-au proiectat și realizat în asa fel încât o persoană cu pregătire minimală să poată lucra pe o mașină CNC, aceste aplicații sunt puține și apar destul de rar.
Adevarul este ca un operator CNC trebuie sa efectueze multe sarcini care implica utilizarea unor cunoștințe tehnice bine formate cât și abilități tehnice fără de care nu se pot produce piese de calitate.
Sarcinile cele mai comune ale unui operator CNC includ încărcarea respectiv descărcarea piesei, activarea ciclului de prelucrare, monitorizarea ciclului de prelucrare, măsurarea piesei, evaluarea calitativa a piesei, raportarea controlului statistic al procesului, ajustarea compensărilor de uzură, recunoașterea uneltelor de lucru uzate atât după calitatea suprafeței cât și după sunetul produs în timpul prelucrării.
Cu cât mai multe operații ne așteptăm ca operatorii să efectueze, cu atât mai multe cunoștințe și abilități trebuie ca aceștia să deprindă, lucruri care le pot învăța doar din cursuri și instructaje personalizate.
Un operator care știe programare NC este un angajat hibrid, dublându-și valoarea dacă în timpul rulării unei lucrări pe mașina unealtă CNC, pregătește următoarele programe de prelucrare.
Mitul 2: Dacă programul de prelucrare s-a mai folosit la un lot de piese, acesta va rula perfect și la proiectul următor
De multe ori când un Operator CNC întâmpină o problemă în setarea mașinii sau cu rularea programului de prelucrare, nu este ieșit din comun ca reacția managerului să fie ceva de genul “Ce durează atât de mult? Am mai prelucrat un lot din piesele astea și luna trecuta”.
De multe ori presupunem ca dacă am mai executat o lucrare similara sau chiar identica în trecut, acesta ar trebui sa meargă perfect de fiecare data. Totuși situația este în felul următor, absolut orice diferență intre modul în care s-a rulat un program sau un proiect în trecut și modul în care este rulat în prezent ar putea cauza o potențială problemă.
Diferențele pot fi diverse începând de la modificarea regimurilor de așchiere, pana la utilizarea altui utilaj din cauza ca pe primul se rulează alt proiect de prelucrare.
Variațiile intre cele doua moduri de lucru trebuiesc eliminate pentru a putea rula programele perfect de fiecare dată în mod consecvent.
Mitul 3: Odată ce am pornit lucrarea ar trebui să pot prezice / anticipa termenul de finalizare a ciclului de producție
Pentru a avea succes în domeniul de producție, o companie de profil, pe lângă faptul ca trebuie sa ofere preț competitiv pe piață în care se încadrează proiectul de prelucrare, un alt element cheie și probabil cel mai important este Încadrarea în Termenul de Livrare.
Deseori este foarte tentant pentru un director de producție sau de vânzări să înceapă să anticipeze termenul de finalizare a lotului de piese, pana la urma ei trebuie sa raspunda unor clienti foarte exigenți când vine vorba de termenul de livrare.
Spre exemplu, dacă am un proiect în care Ciclul de Rulare a Programului durează 5 minute, timpul de încărcare/descărcare a piesei durează 30 secunde. La un lot de 200 de bucăți, lucrarea ar trebui să se termine în aproximativ 18 ore (adică luam cele 5.5 minute / piesă, înmulțim cu 200 de piese după care împărțim la 60 minute).
Teoretic ar trebui să termin lotul în aproximativ 18 ore, dar în realitate intervin foarte multi factori care influențează termenul de finalizare. Cat va fi durata de viata a sculelor? Poate va trebui sa schimb plăcuțele din sculă? Cat durează schimbarea unei scule uzate? Am măcar plăcuțe de schimb pentru aceasta sculă sau trebuie să mă pun să le caut?
Poate operatorul să tina pasul cu mașina? Pana la urma suntem oameni, după 3-4 ore de lucru timpul de răspuns al elementului uman scade cu 30%, după 8 ore de lucru scade cu 50 %?
Am luat în calcul pauza de masa? Oboseala poate provoca pagube materiale prin ruperea sculelor datorită neatenției.
Desii pentru proiecte care se tot repeta ar trebui sa putem estima intr-un mod realistic termenul de livrare, chiar daca estimarea nu va coincide niciodata cu termenul real.
In astfel de cazuri este recomandata alegerea unui termen de finalizare cu cel putin 35 % mai mare decat timpul estimat.
Mitul 4: Programarea Cod-G tine de trecut
Foarte multi manageri considera ca toata Programarea CNC se face cu solutii de manufacturarea asistata de calculator CAM. Intr-adevar, aproape toate companiile care folosesc intr-un mod sau altul CNCuri au un fel de sistem CAM implementat.
In același timp trebuie să ținem cont ca Programul de prelucrare generat de aceste sisteme CAM este tot în limbaj mașină, adică în Cod G, același limbaj de programare care este utilizat la programarea manuală a centrelor de prelucrare CNC.
La urma urmei, mașina unealta rulează doar pe acest gen de program. De multe ori când operatorul întâmpină o problema în programul de prelucrare este mult mai rapid și eficient modificarea programului direct pe mașină decât sa se solicite intervenția unui programator pentru modificarea, regenerarea programului în sistemul CAM și retrimiterea la unitatea de prelucrare.
Modificarea unui proiect într-un sistem CAD/CAM ar implica regândirea strategiei de prelucrare care ar modifica toată structura care poate dura zeci de minute, pe când o simpla modificare pe mașina unealta s-ar rezolva într-un timp nesemnificativ.
Modificare programelor pe centrul de prelucrare CNC implica cunoștințe de programare în limbaj mașină, lucru care se poate realiza doar printr-un instructaj de profil.
Mitul 5: Programatorii de sisteme CAM nu au nevoie de experiență în producție
Asta este probabil cel mai nou mit despre CNC-uri care se propaga mai ales printre studenți și ingineri la început de drum, dar uneori și în departamentul de conducere în cazul unor companii.
Programatorii nou veniți în domeniul prelucrărilor tind sa se încadreze într-una din doua categorii: fie au experiență în producție, fie au experiență pe calculator.
Ce-i drept, soluțiile CAM simplifica într-adevăr sarcina de realizare a unui program de prelucrare astfel încât o persoana fără experiență în producție va putea parcurge pașii spre realizarea unui program de prelucrarea cu o oarecare ușurință.
Însă problema apare atunci când programatorii fără experiență tind să realizeze programe generate după logica sistemului CAM, în mod evident neînțelegând procesul tehnologic pentru reperul dat, pe când un programator cu experiență în producție va realiza un program clădit după o strategie bine gândită, orientata către proces și raportându-se la relația dintre calitatea suprafeței, durata de viata a sculei și minimizare timpului de lucru.
Pentru realizarea Programelor CNC eficiente, programatorul și operatorul CNC trebuie ca cunoască elementele de proces, operațiile de prelucrare, caracteristicile sculelor, regimurile de așchiere cât și setările efectuate centrului de prelucrare. Programele de prelucrare trebuie sa fie ușor de interpretat, lizibile cu toate indicațiile necesare rulării de către operatori.
Si nu în ultimul rând atât un Programator CNC cât și un Operator CNC trebuie sa aibă o baza solidă în programarea și utilizarea mașinilor unelte cât și înțelegerea deplină a bunelor practici în procesul de prelucrare pentru a câștiga respectul și încrederea colegilor cu experiență net superioară în producție.
Vrei sa înveți programare CNC pentru a dobândi un avantaj? Vrei o mărire de salar … te-ar ajuta dacă ți-ai creste randamentul sau ai aduce ceva valoare în plus pentru firma astfel încât să se justifice acea mărire?
Te invit la Cursul de Programare CNC pentru Operatori unde vei învăța Programare CNC cât și tehnici pentru obținerea unui randament mai bun din Centrele de Prelucrare CNC!